lody domowe helio
Odżywanie

Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy

Plan na majówkę? Odpoczynek i… Pyszne jedzenie! Często w towarzystwie rodziny, znajomych czy przyjaciół. Jak w tym wyjątkowym czasie zaskoczyć swoich gości? Przygotuj dla nich coś specjalnego. Zainspiruj się z HELIO i zaserwuj pyszny deser. Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy sprawdzą się w tej roli idealnie!

Jak je przygotować? Potrzebne składniki: • 1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 opak. Nerkowców HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 opak. Miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/4 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1 szklanka śmietany kremówki 36% • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania: Do schłodzonej kremówki dodaj zimne mleko skondensowane i sok cytrynowy. Mikserem ubijaj masę na średnich obrotach przez 2-3 minuty, aby się napowietrzyła. Do masy dodaj drobno posiekane figi i morele oraz żurawinę. Masę wymieszaj łyżką i przełóż do pudełka spożywczego. Wstaw do zamrażalnika na 6-8 godzin. Po pierwszych 2 godzinach zamrażania lody wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika.

Przygotuj kulki mocy.

Daktyle zmiksuj z 2 łyżkami kakao i ewentualnie kilkoma łyżkami wody na kleistą masę. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe, migdały, nerkowce i pistacje oraz pestki słonecznika. Masę wymieszaj i uformuj kulki. Obtocz dodatkowo w orzechach. Lody bakaliowe pokrój w kostkę lub łyżką do lodów uformuj kulki i włóż do pucharków. Podaj z orzechowymi kulkami mocy.

Wykonane w domu lody bakaliowe to świetny pomysł na majówkowy deser. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *